La Correspondance d'Isabelle de Charrière
De briefwisseling van Belle van Zuylen

De brieven, en gebruiksaanwijzing

Via deze link [https://charriere.huygens.knaw.nl/edition/] bereikt u de brieven, gepresenteerd in het editieprogramma eLaborate.

Bovenin ziet u (een deel van) de hele reeks van brieven, als thumbnails. Klik er één van aan. Standaard wordt dan voor iedere brief een aantal “panelen” zichtbaar. Deze bevatten,  van links naar rechts:

  • de facsimile’s van het handschrift en die van de in de OC gepubliceerde transcriptie (in 18e-eeuwse spelling),
  • de gemoderniseerde transcriptie,
  • de annotaties behorend bij de transcriptie,
  • de Nederlandse vertaling van de brief (nog lang niet altijd aanwezig).

Door, in de editie, te klikken op de knop “Panels” (rechts) is het mogelijk om de verschillende panelen die men wil raadplegen, te selecteren.

De annotaties staan rechts van de transcriptie. Door een klik op een nootnummer wordt de hele noottekst gepresenteerd op de desbetreffende plaats in de brief.

Door te klikken op “Metadata” (links) maakt u de toegevoegde metadata zichtbaar. Daardoor wordt het mogelijk selecties te maken op basis van: de namen van de correspondenten, de periode, de plaats van verzending, etc. De drie onderste categorieën hebben inhoudelijke relevantie: hier wordt voor enkele m.b.t. Belle van Zuylen belangrijk geachte kwesties (zie Waarom een digitale editie van deze brieven?) aangegeven in welke brieven ze enigszins uitgebreid worden behandeld. Een klik op “Search” leidt naar het overzicht over alle brieven, en geeft de mogelijkheid om op basis van trefwoorden of van metadata selecties te maken. Een klik op “Annotation overview” geeft een overzicht van alle annotatiecategorieën. Men kan deze ook per categorie doorzoeken, en vandaaruit teruggaan naar de tekst.