Correspondance d'Isabelle de Charrière
Briefwisseling van Belle van Zuylen

Colofon

Deze versie van De correspondentie van Belle van Zuylen online is het eerste resultaat van een digitaliseringsproject van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW), uitgevoerd sinds 2011 onder leiding van Suzan van Dijk en Madeleine van Strien-Chardonneau, met de medewerking van een groep leden van het Genootschap Belle van Zuylen: Els Rutten, Lucré Hulsmann, Joop de Vries, Rob Gielen, Edda Holm, Monique Cornelisse, Annemarie Veerman, Anja van Putten, Ute Limacher, Trix Trompert, Françoise Renckens, Janouk de Groot, Marlies Jansen en stagiaires Lennart van der Velden en Emma Anker. Het geheel werd en wordt gecoördineerd door project-assistent Maria Schouten. De werkzaamheden werden gevolgd door Montserrat Pratz Lopes in het kader van haar dissertatieonderzoek, en ondersteund door de afdeling Digitale Infrastructuur van het Huygens ING, m.n. Bram Buitendijk, alsmede door een begeleidingscommissie, die bestaat uit:

  • Drs. Greetje van den Bergh (literair vertaler, ook van de brieven van Belle van Zuylen);
  • Prof. Jan Herman (em. Katholieke Universiteit Leuven);
  • Prof. Paul Pelckmans (em. Universiteit van Antwerpen) ;
  • Dr. Huib Zuidervaart (Huygens ING – KNAW).

Dit project had niet kunnen worden gerealiseerd zonder de medewerking van Wouter van Oorschot (als directeur van Uitgeverij Van Oorschot), die ons de mogelijkheid gaf om het volle profijt te hebben van de ca. 50 jaar geleden gemaakte transcripties van deze brieven. Voorts zijn wij zeer dankbaar voor de medewerking, tot nu toe, van de volgende archieven, die scans ter beschikking stelden van de door hen beheerde documenten:

  • het Nationaal Archief in Den Haag (Paul Brood),
  • het Utrechts Archief (Otto Vervaart),
  • het Gelders Archief in Arnhem ( Carmen Giménez),
  • de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (Jeroen Vandommele),
  • de Bibliothèque Publique et Universitaire de Neuchâtel (Martine Noirjean de Ceuninck).

Verwijzen

Naar deze editie kan als volgt worden verwezen:

Suzan van Dijk en Madeleine van Strien-Chardonneau, De correspondentie van Belle van Zuylen online. Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW) 2019. http://charriere.huygens.knaw.nl  [datum van raadpleging].

Op dit werk is de Licentie onder Creative Commons (Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal) van toepassing.

Afbeelding homepage: Belle van Zuylen, attributed to Jens Juel

Projectorganisatie: zie de tab Deze editie