Correspondance d'Isabelle de Charrière
Briefwisseling van Belle van Zuylen

Gebruiksaanwijzing

Vooraf

Gebruik bij voorkeur Mozilla Firefox  of Google Chrome als browser.

Door te klikken op de knop ‘De Brieven’ in de menubalk verschijnt het beginscherm.

Full-text zoeken in de brieven

Links boven in het beginscherm staat het tekstveld. Hier kun je een trefwoord invullen. Vink Match case aan om onderscheid te maken tussen hoofdletters en kleine letters; vink Fuzzy aan als de zoekactie ook verwante spellingen en woorden moet opleveren.

De standaardpresentatie van de resultaten kan met behulp van de listboxes boven de resultatenlijst als volgt worden aangepast

 • Door te klikken op het driehoekje naast ’10 brieven’ verschijnt een dropdown-menu, waarin je het aantal te tonen brieven kunt aanklikken;
 • Door het vinkje bij ‘Toon metadata’ te verwijderen verberg je de metadata;
 • Door te klikken op het driehoekje naast ‘Sorteer op’ verschijnt een dropdown-menu.
 • Door te klikken op de driehoekjes achter de items verschijnen dropdown-menu’s. Hierin kun je de items voor de gewenste sortering aanklikken.
 • Klik op ‘Toepassen’ om deze te activeren.

Klik op ‘Nieuwe zoekvraag’ voor een nieuwe zoekactie.

Brieven selecteren met facets

Onder het tekstveld staan de filters of facets. De items  onder de facets staan in de standaardpresentatie gesorteerd op aantal. Met de icoontjes boven de cijferkolommen kun je

 • In het tekstveld een trefwoord invullen (trechtertje links);
 • Sorteren op aantal, in twee richtingen (middelste icoontje);
 • Alfabetisch sorteren, in twee richtingen (icoontje rechts).

Gebruik de facets om een selectie te maken uit de brieven. Vink bijvoorbeeld onder het facet ‘Author’ Charrière, Isabelle de aan, en onder het facet ‘Recipient’ Tuyll van Serooskerken, Charles-Louis van.  Rechts verschijnt dan het resultaat van je zoekopdracht: de brieven van Isabelle de Charrière aan een jonge neef.

NB: Tot 1771 duiden wij onze hoofdpersoon aan als “Belle van Zuylen”, na haar huwelijk (februari 1771) is zij “Isabelle de Charrière”.

Door op ‘Filters inklappen’ te klikken verdwijnen de items onder de facets.  Afzonderlijke facets kun je openklappen door erop te klikken.

Brieven raadplegen

Door te klikken op een brief in de lijst met resultaten verschijnt de brief in de standaardpresentatie.

Midden op het scherm staat de transcriptie, met links daarvan de afbeelding van het eerste blad van de brief. De icoontjes in de transcriptie verwijzen naar de opeenvolgende bladen van de brief. Deze staan als thumbnail  rechts van de transcriptie. Als je een thumbnail aanklikt verschijnt links op het scherm de bijbehorende afbeelding. Je kunt de afbeeldingen vergroten door er twee keer op te klikken.

Schuin links van de afbeelding staat de zoomtool. Ga met de muis over het onderste deel om het navigatiescherm te activeren. Hiermee kun je de afbeelding als volgt manipuleren

 • Vergroten (plusje);
 • Verkleinen (minnetje);
 • In één keer terug naar het standaardformaat (twee pijltjes);
 • Delen van de vergrote afbeelding in vier richtingen selecteren (driehoekjes);
 • Zoomtool inklappen (kruisje);
 • Zoomtool uitklappen (plusje dat verschijnt als de zoomtool ingeklapt is).

Door op ‘Metadata’ (boven de zoomtool) te klikken, verschijnen de gegevens van de brief. Klik er nogmaals op om de gegevens weer te verbergen. De balk bovenaan het scherm  toont miniatuurafbeeldingen van de geselecteerde brieven. Door op de brieven te klikken worden ze geopend.