De editie zal zelf ook leiden tot verder onderzoek, met name omdat het mogelijk gaat worden om deze correspondentie te koppelen aan andere (digitale) bronnen of databases, zoals de binnen het Huygens Instituut ontwikkelde NEWW VRE (New approaches to European Women’s Writing) (1), om de brieven op te nemen in digitale catalogi zoals bijvoorbeeld EMLO (Early Modern Letters Online) in Oxford, en om zoekacties uit te voeren op combinaties van vergelijkbare correspondentienetwerken (2).
Gezien de omvang van de briefwisseling werd besloten om hem in – vier – achtereenvolgende “porties” open te stellen: in 2019, 2021, 2023 en 2024. De presentaties van deze Correspondentie van Belle van Zuylen worden steeds gecombineerd met symposia, waar de brieven zelf worden besproken, maar waar het vanaf nu mogelijke onderzoek wordt geïllustreerd.
Noten
- Deze database is inmiddels “verhuisd” naar de Radboud Universiteit Nijmegen, en is daar verder ontwikkeld, zodat hij nu de naam SHEWROTE draagt, en deel uitmaakt van het digitaliseringsproject dat onder leiding staat van Alicia Montoya. Dankzij deze tool is het bijvoorbeeld mogelijk om een overzicht te krijgen van de vrouwelijke auteurs die Belle van Zuylen zelf las en aan anderen aanprees (zoals de Markgravin van Bayreuth), of aan wie zij een hekel had (Mme de Genlis, Mme de Staël), en ook van de reacties op haar eigen werk (het enthousiasme van haar tijdgenoot de Utrechtse hoogleraar Rijklof van Goens, de bezwaren van de feministe Johanna Naber in 1912).
- Zie bijvoorbeeld de twee recentelijk dankzij zo’n zoekactie door Liliana Melgar en Dirk van Miert ontdekte “nieuwe” brieven, in Melgar-Van Miert 2021. Ook is inmiddels samenwerking tot stand gekomen met EMLO (zie Lewis 2021), met het project geleid door Nicole Pohl (in Oxford Brookes) over de Elizabeth Montagu Correspondence Online (EMCO), met dat van Philippe Caron en Nicole Pellegrin (Poitiers) over de correspondenties van een aantal Franstalige adellijke vrouwen uit diverse landen (zie bijvoorbeeld hier), en met Utrecht Time Machine (zie Pieters 2021 en Dirks 2021).